Strategia SEO – 17 greseli pe care sa le eviti

Atunci cand ai un site, este foarte important sa ai strategia SEO foarte bine realizata. Aceasta va ajuta la pozitionarea cat mai buna a site-ului tau in motoarele de cautare. Astfel, rata de conversie va creste, iar afacerea ta va avea de castigat. Insa, uneori aceasta strategie SEO nu este bazata pe tehnici corecte, ceea ce influenteaza foarte mult succesul afacerii tale.

Cel mai bine pentru site-ul sau magazinul online pe care il detii este sa angajezi un consultant sau o agentie de servicii SEO. In orice caz, trebuie sa fii atent la mai multe detalii atunci cand vine vorba de optimizarea SEO. De aceea, ti-am pregatit o lista cu greseli pe care sa le eviti.

17 greseli pe care sa le eviti in strategia SEO

1. Prea multe cuvinte cheie repetatekeywords in strategia seo

Una dintre cele mai mari greseli in SEO este incarcarea continutului de pe site cu multe cuvinte cheie. De asemenea, repetarea aceluiasi cuvant cheie de multe ori in text este o greseala. Nu vei face altceva decat sa ii arati lui Google ca incerci sa promovezi un produs sau un serviciu si ca nu iti aduci o contributie adevarata pentru informatii.

2. Cuvinte cheie alese gresit

O alta greseala des intalnita in strategia SEO este folosirea unor cuvinte cheie irelevante pentru continutul tau. Acestea nu iti vor ajuta continutul sa rankeze acolo unde iti doresti tu, astfel ca utilizatorii nu il vor gasi usor. Cuvantul cheie trebuie ales in functie de textul scris, dar si pe baza unui research. Vezi daca s-a mai scris despe acel subiect si ce cuvinte cheie au fost folosite, astfel incat sa nu le repeti. Totodata trebuie sa faci un research despre subiectele cele mai cautate de utilizatori, iar astfel vei observa ce cuvinte poti folosi. Pentru alegerea unor cuvinte cheie corecte, poti folosi ca instrumente Uber Suggest sau SE Ranking.

3. Continut duplicat

Google este foarte strict cu paginile care au un continut slab sau duplicat. De aceea, trebuie sa fii foarte atent ca textul tau sa fie original si unic, nu copiat de pe alte site-uri. De asemenea, fiecare pagina a site-ului trebuie sa aiba un text diferit pentru ca robotul de la Google taxeaza si continutul duplicat pe acelasi site. Pentru a evita astfel de situatii, iti propunem sa folosesti aplicatii sau site-uri online care scaneaza continutul, precum: http://www.copyscape.com/ sau http://www.siteliner.com/ .

4. Meta taguri duplicate sau meta taguri cu exagerare de cuvinte cheie

In cadrul meta tagurilor intra: meta titlu, meta descrierea si cuvintele cheie. Asa cum spuneam si mai sus, acestea trebuie sa fie unice. Astfel, daca ai un magazin online sau un site de prezentare cu mai multe pagini, acestea trebuie sa aiba meta taguri diferite. Doua pagini cu aceeasi meta descriere, meta titlu sau meta keyword se canibalizeaza si niciuna dintre ele nu se va mai indexa bine.

5. Titluri neatragatoare, lungi si construite numai din cuvinte cheie

Titlurile sunt foarte importante pentru orice continut, in special pentru articolele de blog. Daca folosesti titluri prea lungi si care nu inspira nimic, nu sunt un call-to-action, atunci este posibil ca utilizatorii sa nu fie tentati sa iti acceseze site-ul. De asemenea, titlurile construite numai din cuvinte cheie sunt o greseala foarte mare in strategia SEO.

6. Ancore prea optimizate si bazate doar pe cuvinte cheie

Este de preferat ca in ancora sa nu folosesti fix cuvantul cheie ales, pentru ca Google va considera ca fortezi tehnica de link building pentru a te promova. De exemplu, daca ai un magazin online de haine de dama, nu folosi ca ancora chiar magazin haine de dama. Incearca sa alegi ancore derivate de la cuvantul cheie (magazin haine de dama ieftine) sau carora sa le atasezi brandul.

7. URL-uri care nu sunt SEO friendlyurl seo friendly in strategia seo

URL-ul este generat de obicei automat atunci creezi o pagina sau un articol pe un site. Problema este ca URL-ul generat este foarte lung si inestetic, ceea ce spiderii Google considera greu de urmarit, asa ca te vor depuncta. Construieste tu un URL prietenos, adica unul alcatuit din derivate de la cuvantul cheie ales si cat mai scurt.

8. Inscrierea in directoare daca site-ul nu aduce o experienta de navigare buna

Inscrierea in directoare poate fi o tehnica buna in strategia SEO de a atrage vizitatori. Trebuie sa fii constient de faptul ca site-ul tau trebuie sa fie bine pus la punct. Astfel, trebuie sa aiba UX (User Experience) placut si continut de calitate. Daca site-ul tau are pagini goale, continut sau meta taguri duplicate, link-uri slabe, atunci va fi penalizat.

9. Folosirea excesiva a link-urilor platite sau link-urile in exchange

Daca folosesti prea multe link-uri platite, algoritmii vor cauta indicii in cuvinte care sugereaza publicitatea si te vor taxa. Exista doua variante prin care robotii de la Google te pot taxa:

  • link-ul poate fi marcat si astfel nu te va ajuta la rankarea site-ului
  • site-ul tau poate fi banat.

In ceea ce priveste link-urile in exchange, este o metoda mai invechita, pe care Google nu prea o mai accepta. Daca totusi vrei sa o folosesti, opteaza pentru metoda 3 ways: site-ul A ofera link catre site-ul B, B catre C, C catre A.

10. Guest Posting

Tehnica de guest posting are o putere foarte mare de a genera backlink-uri, insa folosita de prea multe ori poate fi vazuta ca promovare platita. Guest Posting se refera la scrierea unui articol pentru alt site sau colaborarea cu alte site-uri care sa scrie pentru site-ul tau.

11. Textul invizibil folosit gresit

Textul invizibil sau textul ascuns ajuta la optimizarea site-ului, fara a incarca paginile pe care vizitatorii le pot vedea. Aceasta tehnica a aparut ca urmare a supraincarcarii continutului cu multe cuvinte cheie. Totusi, aceasta metoda sau metoda <noscript> nu sunt tocmai cele mai potrivite.

12. Utilizarea de mesaje SPAMmesaje spam in strategia seo

Ce poate fi mai enervant pentru un utilizator decat sa primeasca tot felul de mesaje SPAM? De cele mai multe ori acestea sunt intalnite pe retelele de socializare. Mesaje precum: “N-o sa-ti vina sa crezi ce s-a intamplat”, “Esti vizitatorul cu numarul 1000, ai castigat…“, “Compania x iti face cadou un voucher pentru ca ai accesat site-ul…“.

13. Link-urile externe si aliantele slabe

Daca paginile din site-ul tau contin link-uri externe catre site-uri neoptimizate, atunci vei fi si tu suspect pentru Google. Verifica site-urile sau paginile catre care vrei sa faci trimitere pentru a te asigura ca au un continut bun si original.

14. Folosirea de prea mult Javascript

Motoarele de cautare nu stiu sa citeasca Javascript. Asta inseamna ca desi pentru designul site-ului este foarte util, pentru strategia SEO nu va fi deloc. Cea mai buna solutie pentru un echilibru este sa il folosesti moderat si sa apelezi la CSS cand este nevoie. Astfel, vei separa Javascriptul de headere si de continutul text al paginii.

15. Comentarii de slaba calitate pe bloguri si forumuri

Comentariile pe bloguri sau forumuri te vor ajuta in strategia de link building. Insa, trebuie sa ai grija ca aceste comentarii sa ofere un raspuns bazat pe informatii utile. Daca acest comentariu va fi de genul: “ intra pe site-ul nostru pentru mai multe detalii“ si vei pune link-ul, atunci vei fi penalizat de algoritmii Google.

16. Fisiere robots.txt cu interdictii

Fisierele de tip robots.txt au ca scop transmiterea crawler-ilor unui motor de cautare ce trebuie sa acceseze si ce nu din continutul site-ului. Daca fisierele contin interdictii, este foarte posibil ca site-ul tau sa nu fie indexat in totalitate. Pentru verificarea si corectarea fisierelor de tip robots.txt, poti folosi Google Webmaster Tool.

17. Continut sau meta taguri generate de un robotrobot in strategia seo

Problema la folosirea unui robot pentru a scrie continutul sau meta tagurile site-ului este ca va fi slab si probabil copiat. Robotul nu face altceva decat sa copieze continut de pe alte site-uri si sa il mai modifice cu unele cuvinte cheie pe care le-ai ales tu. De asemenea, este posibil sa fie gresit scris si greu de urmarit.

Cand construiesti strategia SEO pentru site-ul tau, trebuie sa ai grija sa eviti greselile enumerate mai sus pentru ca afacerea ta sa aiba succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button