Google Scholar – ce este, cum functioneaza si care sunt avantajele acestui motor de cautare

De-a lungul timpului, tehnologia si-a pus amprenta asupra mai multor domenii de activitate, inclusiv asupra educatiei. Google Scholar sau altfel spus Google Academic, are ca principal obiectiv crearea unei noi strategii care sa faciliteze interactiunea dintre profesor si student, dar nu numai. Practic, utilizatorii dispun de un spatiu virtual de unde pot uploada si downloada informatii, iar acest mecanism pare a fi extrem de util in procesul de invatare si dezvoltare.

Orice tehnologie nou aparuta necesita putin research pentru a fi folosita la capacitate maxima. Daca inca nu ai auzit de Google Scholar sau doar iti suna cunoscut, dar vrei sa afli mai multe, “keep reading this article”.

De-a lungul timpului, fondatorul Google a adus noutati si a surprins prin inovatie si functionalitate. Una dintre cele mai ingenioase ramuri ale acestui gigant motor de cautare este Google Scholar care vine la pachet cu o multime de avantaje pentru cei interesati.

Inainte de a prezenta o definitie mai complexa, iata cateva informatii clare despre Google Scholar:

  • Faciliteaza cautarea materialelor academice;
  • Pune la dispozitie doua tipuri de cautari: simpla si avansata. Cautarea avansata este asemanatoare cu cea din Google;
  • Elimina paginile comerciale;
  • Afiseaza rezultatele in ordinea relevantei;
  • Ofera posibilitatea de analiza a citarilor;
  • Este in stransa legatura cu Web of Science;
  • Rezultatele cautarilor pot fi salvate pentru a fi citite ulterior;
  • Este permis exportul rezultatelor;
  • Autorul isi creeaza un profil public.

 

 Ce este Google Scholar

Google Scholar mai este denumit si Academic Google si reprezinta un motor de cautare pus la dispozitia tuturor in mod gratuit. El are rolul de a oferi rezultate in functie de cautari, asa cum si Google o face, insa de data aceasta nisat. Practic, Google Scolar reprezinta o biblioteca online, foarte usor de accesat. Surprinzator este ca aceste publicatii pot fi regasite in orice format si facand parte din orice disciplina.

Motorul de cautare a luat nastere in noiembrie 2004 in versiunea beta. Google Scholar dispune de majoritatea revistelor online din Europa si America, reviste ce fac parte din cele mai renumite publicatii de tip stiintific si cu siguranta, isi va castiga un loc bine meritat in istoria motoarelor de cautare. In privinta sistemului de functionare, el se aseamana cu getCITEDun, Elsevier si CiteSeerX. Mai mult decat atat, Google Scholar este similar si cu alte tool-uri care au la baza plata unui abonament, precum Thosmon ISI de Web of Science si Elsevier Scopus.

Sloganul Google Scholar este atat de reprezentativ, incat aproape oricine si-ar da seama de utilitatea acestui motor de cautare. “Stand pe umarul gigantilor” este preluat dintr-un citat al fizicianului Isaac Newton si reprezinta un simbol pentru oamenii de stiinta care s-au facut remarcati secole intregi.

 

 Cum sa-ti creezi Google Scholar profile

Inainte de a trece la prezentarea pasilor pentru crearea unui “Google Scholar profile”, este esential sa intelegi importanta acestuia. Daca esti researcher, autor sau savant, atunci cu siguranta ai nevoie de un Google Scholar profile.

Iata cum il poti crea!

Mai intai, trebuie sa te asiguri ca detii o adresa de e-mail institutionala, daca vrei sa verifici contul tau. In caz contrar, nu ai nevoie de un astfel de e-mail.

Pasul 1

Cauta pe Google “Google Scholar” si fa click pe primul rezultat.

Pasul 2

Apasa butonul “My profile”, aflat in coltul din stanga sus. Apoi, completeaza campurile cu:

  • Nume;
  • Afiliere;
  • E-mail-ul de verificare;
  • Ariile de interes;
  • Homepage (optional).

Pasul 3

Urmeaza aparitia “Pagina articolului”, locul unde poti selecta articole predefinite ca sugestie din partea Google.

Pasul 4

Dupa aceea, va aparea pagina “Actualizari articol”. Trebuie sa selectezi “Aplica actualizarile automat”, dupa care “Profil public”.

Pasul 5

Acum iti poti adauga poza de profil si adresa de e-mail pentru verificari. De asemenea, poti incepe sa adaugi articole manual, avand posibilitatea de a le sterge oricand doresti.

Asadar, urmand acesti pasi, poti crea simplu si rapid Google Scholar profile.

 

 Cum functioneaza Google Scholar

Utilizatorii Google Scholar pot cauta copii ale diverselor articole, online sau in biblioteci. In urma cautarilor de tip stiintific, rezultatele afisate apar datorita link-urilor de la paginile web desemnate ca fiind stiitifice, diferite rapoarte, articole de ziar, teze, documente sau carti.

Cei care folosesc Google Scholar au un motiv de bucurie in plus: accesul la rezumatul articolului cautat. Acest lucru se intampla datorita faptului ca majoritatea rezultatelor afisate dupa cautarile stiintifice detin link-uri care conduc catre articole de ziar comerciale. In felul acesta, cititorii nu mai sunt nevoiti sa parcurga intreg articolul pentru a gasi cele mai importante informatii. Daca totusi iti doresti sa citesti tot articolul, va fi nevoie sa platesti.

Rezultatele cautarii tale in motorul de cautare Google Scholar vor fi afisate in ordinea relevantei cuvintelor cheie, asa cum se intampla si in cazul Google. In plus fata de acest criteriu, exista si ordonarea dupa renumele autorului, link-urile conexe cautarii, asemanarea cu o alta literatura din domeniu, dar si locul pe care se pozitioneaza revista pe lista publicatiilor.

Tot in contextul “cum functioneaza Google Scholar” adaugam si o functie importanta numita “cited by”. Aceasta ofera posibilitatea de a citi rezumatele articolelor accesate anterior. O alta functie care se face remarcata in cadrul acestui motor de cautare este “related articles”. Ea pune la dispozitia utilizatorilor o multime de articole similare, listate in ordinea asemanarii intre ele si in functie de importanta fiecaruia.

Google Scholar: Cautare simpla

  • Pentru o cautare simpla trebuie sa scrii in casuta termenul sau termenii cautati;
  • Este permisa atat scrierea cu diacritice, cat si cea fara diacritice;
  • Termenii cautati trebuie pusi intre ghilimele, in conditiile in care sunt mai mult de doi.
  • Pentru rezultate exacte, foloseste cei doi operatori booleni OR/ AND.

Google Scholar: Cautare Avansata

Prin intermediul cautarii avansate vei putea filtra rezultatele dupa autor si dupa data aparitiei. Ulterior, poti salva rezultatele pentru a le citi mai tarziu (acestea vor aparea in sectiunea “biblioteca mea”) sau pot fi exportate in format bibliographic.

 

 Principalele avantaje ale motorului de cautare Google Scholar

Asa cum am mentionat si in introducerea acestui articol, motorul de cautare Google Scholar vine la pachet cu o multime de avantaje. Ne-am propus sa ti le prezentam pe cele mai importante in acest paragraf!

  • Acces gratuit pentru anumite materiale;
  • Este simplu de utilizat, “user friendly” cum s-ar spune;
  • Dispune de o varietate de informatii stiintifice, regasite sub diferite forme ( articole, rapoarte, rezumate ale conferintelor, carti, documente etc.);
  • Permite utilizatorilor sa acceseze articole in stransa legatura cu interesele lor, sa afle de cate ori a fost citat un articol si de catre cine;
  • Google Scholar poate afisa link-uri catre articole si carti detinute prin intermediul bibliotecilor ECU;
  • Motorul de cautare permite salvarea citarilor si articolelor pentru a fi citite mai tarziu.

Daca ti-am starnit interesul despre cum functioneaza motorul de cautare Google, dar si cum te poate ajuta, atunci este momentul sa afli cum iti poti promova inclusiv afacerea prin intermediul acestuia. Ti-am pregatit si un ghid SEO pentru a-ti veni in ajutor!

 

 Cat de util este un cont Google Scolar in calitate de autor?

Daca ai un cont Google Scholar si iti faci vizibile lucrarile la care esti autor, poti beneficia de urmatoarele avantaje:

  • Poti observa de cate ori au fost citate lucrarile tale si care sunt lucrarile care te citeaza;
  • Ai access la analiza scientometrica;
  • Si nu in ultimul rand, iti poti creste considerabil vizibilitatea stiintifica.

 

Asadar, daca ai nevoie de informatii de calitate si verificate sau iti doresti sa te faci remarcat prin materialele redactate de tine, Google Scholar este motorul de cautare ideal. Cauta, scrie, gaseste, informeaza-te!

Nu uita, insa, si de importanta unui cont google compania mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button