Psiholog Maria Dimieru: Cum pot antreprenorii sa gestioneze anxietatea legata de Covid 19

Chiar daca nu toate afacerile au fost impactate in mod direct de aparitia noului coronavirus, cu siguranta astfel de vremuri ne influenteaza negativ si ne genereaza o stare de stres si de anxietate suplimentara.

De aproape o luna traim momente cu care nu ne-am mai intalnit pana acum. Din acest motiv nu avem termen de comparatie si este dificil sa gasim variante optime de actiune.

Antreprenorii sunt obligati sa se adapteze cat mai rapid, fara o pregatire anterioara, la o noua realitate care pare sa dureze si care aduce cu sine foarte multe necunoscute.

Am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute sa gestionezi eficient anxietatea legata de acest nou coronavirus, atat pentru bunastarea ta mentala, cat si pentru a-ti crea mindsetul potrivit in vederea gestionarii optime a afacerii.

  1. Accepta noua realitate

Un blocaj important in gasirea de solutii in momente de criza este raportarea constanta la modul cum erau lucrurile inainte. Traim in prezent o noua realitate, care vine la pachet cu o serie de schimbari si provocari astfel incat daca nu integram rapid faptul ca lucrurile s-au schimbat, ramanem blocati in moduri de actiune vechi.

  1. Concentreaza-te pe actiunile pe care poti sa le faci in prezent

Cu siguranta sunt multe lucruri pe care nu mai putem sa le facem, cel putin nu ca in trecut. Daca ramanem concentrati pe modul cum se faceau lucrurile, consumam energie esentiala care este important sa fie directionata pe actiunile pe care putem sa le facem in prezent.

Faceti o lista cu lucrurile pe care puteti sa le adaptati pentru afacerea voastra. Incercati sa fiti inventivi si sa vedeti cum anumite fluxuri pot fi schimbate si redirectionate. Conectati-va cu antreprenori care intampina aceleasi dificultati ca voi, impreuna puteti gasi mai usor solutii.

  1. Mentineti contactul cu comunitatea

O modalitate frecvent adoptata de persoanele care traiesc o stare de stres intens este sa-si limiteze contactul cu clientii, in ideea ca poate nu au ce sa le ofere in aceste conditii sau comunicarea cu prietenii. Este important in aceasta perioada sa comunici cu comunitatea careia i te adresezi, fie ca este vorba de a-i informa despre masurile suplimentare de protectie pe care le-ai luat, fie, pur si simplu, pentru a pastra legatura cu ei. Aceasta perioada va avea si un termen de sfarsit si este important sa fii aproape de ei. In plus, vorbeste cu prietenii, chiar daca poate nu ai cea mai buna dispozitie, te vor ajuta sa-ti ridice moralul si, de ce nu, pot avea solutii pentru problemele cu care te confrunti.

  1. Schimba modul cum raspunzi la stres

De vreme ce nu putem schimba stresorul, caci nu este in controlul nostru, putem schimba modul cum raspundem la acesta. Raspunsul corpului la stres este unul fizic (sunt eliberati hormonii de stres) si pot crea o stare fizica proasta ce se traduce prin cresterea tensiunii, probleme cu somnul sau dificultati de concentrare.

Cand simti ca starile de anxietatea te coplesesc (ceea ce este normal in aceasta perioada), alege o activitate placuta care iti distrage atentia si te relaxeaza. Recomandarea este sa fie una atat placuta, cat si sanatoasa, precum exercitiile fizice, scurtele plimbari, conversatiile cu prietenii sau chiar jocurile pe calculator.

Evita consumul excesiv de alcool. Chiar daca te ajuta sa-ti distraga atentie pe termen scurt, problemele nu dispar, ba chiar apar unele noi cauzate de acest obicei.

  1. Creeaza o structura zilei tale

Mentinerea unei structuri zilnice ajuta la reducerea stresului. Seteaza o ora de trezire zilnica si intervale orare pentru diferite activitati (a lucra, a face pauze, a face ordine in casa, a te relaxa, a servi masa). O rutina constanta te va ajuta enorm pe termen lung.

  1. Ai grija de sanatatea ta mentala

Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru afacerea ta este sa-ti mentii un mindset pozitiv. Astfel, vei avea energie si creativitate pentru a genera cele mai bune solutii pentru afacerea ta. Fii optimist si ai incredere ca aceasta perioada va avea si un termen de final!

Daca simti ca ai nevoie de sprijin in depasirea unei situatii care iti provoaca neliniste, nu ezita sa o contactezi pe doamna Psiholog Maria Dimieru pentru un plan de actiune personalizat. Sedintele se tin online (Skype, What’s app) sau telefonic.

Psiholog Maria Dimieru                                                    https://mariadimieru.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button