O buna alegere in ceea ce priveste un set de pluginuri WordPress va imbunatati semnificativ functionalitatea site-ului tau. Orice site WordPress le poate folosi, indiferent de modul si scopul in care este creat. Practic, o data ce ai ales gazduirea si ai creat site-ul, poti adauga orice tip de functionalitate. Acest lucru este oferit prin intermediul unori pluginuri WordPress.
Un plugin de tipul “shop” iti poate transforma in doar cateva minute (de instalare) simplul tau site intr-un magazin online gata sa se impuna pe piata e-commerce. Daca vrei sa poti fi contactat cu usurinta de catre clientii tai, poti introduce intr-una din paginile site-ului, un formular de contact. Acesta va contine toate detaliile necesare pe care clientii le pot completa cand intampina vreo problema sau au o intrebare.
Desigur, orice afacere dezvoltata in mediul online in cadrul unui site are nevoie de optimizare SEO, motiv pentru care un plugin SEO iti va oferi o privire de ansamblu asupra site-ului tau.
Cum alegi pluginuri WordPress?
Lasand la o parte aspectul legat de ce functionalitate ofera, pluginurile se impart in doua mari categorii: gratuite si platite. Pluginurile gratuite pot oferi aceleasi optiuni precum cele platite, la performante foarte asemanatoare. Iata insa cateva avantaje pe care variantele platite le ofera:
- Caracteristici suplimentare
- Asistenta tehnica de calitate, disponibila non-stop
- Ghiduri de utilizare si implementare
- Actualizari
Un alt aspect important in alegerea unor pluginuri WordPress este locul de achizitie. La o simpla cautare Google despre pluginuri, vei gasi zeci de site-uri care ofera aceste functionalitati, atat gratuit, cat si platit. Insa nu toate sunt de incredere. Printre cele mai des intalnite probleme se numara virusii din pachetele de plugin, lipsa asistentei si a politicii de returnare sau a update-urilor.
Cea mai buna solutie ramane achizitonarea de pluginuri chiar de pe site-ul WordPress. Asta pentru a economisi timp si a scapa de o analiza a site-urilor de incredere. Aici vei gasit pluginuri pentru orice aspect legat de site de care ai nevoie. Mai mult decat atat, ai garantia ca acestea sunt sigure, beneficiaza de actualizari constante si sunt oferite chiar de catre creatorii lor.
Daca esti la inceput de drum in lucrul pe platforma WordPress, nu ar strica sa te documentezi inainte de alegere. O simpla cautare Google de genul “cele mai bune pluginuri pentru X functionalitate” va va oferi toate detaliile de care aveti nevoie. Nu doar ca aceste recomandari iti usureaza munca prin realizarea cercetrii in locul tau, dar ele realizeaza si o ierarhizare a pluginurilor in functie de mai multe aspecte. Printre acestea se numara aspectul gratuit vs. platit, modul de achizitie si instalare si functiile pe care le poate implementa.
Aspecte importante
Pentru alegerea unor pluginuri WordPress este foarte importanta data la care au fost updatate ultima data. De asemenea, aspectul legat de compatibilitate este si el un factor decizional. Regula generala care se aplica in alegerea de pluginuri este ca update-ul sa fie cat mai recent si sa fie compatibil cu ultima versiune WordPress.
In cadrul aceluiasi set de informatii, poti alege pluginuri WordPress si in functie de cate persoane il folosesc, lucru specificat in descrierea programului. Evident, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Tot aici poti arunca o privire si la rating-ul dat de utilizatori, exprimat prin numarul de stelute.
Cum instalezi pluginuri WordPress?
O data realizata alegerea, pasul urmator presupune instalarea pluginului, care este extrem de simpla pentru orice utilizator. Inainte de instalarea definitiva, este bine sa faci cateva teste, pentru a te asigura ca pluginul este cel potrivit si ca nu iti afecteaza site-ul. Pentru asta, poti folosi “modul de mentenanta” al WordPress, care iti permite sa faci modificari temporare, fara ca utilizatorii tai sa le vada.
Dupa ce ai gasit si selectat pluginul din magazinul WordPress, tot ce trebuie sa faci este sa apesi butonul de instalare. Dupa ce s-a realizat downloadarea, vei gasi programul in meniul de pluginuri, de unde trebuie sa apesi pe butonul “activare”. Din acest moment, pluginul tau este functional pentru site.
Daca alegi sa instalezi un plugin din cadrul altor site-uri, se impun mai multi pasi. Inaintea pasilor de instalare si activare, trebuie sa downloadezi fisierul ZIP din site-ul de provenienta. Dupa acest pas, va trebui sa urci manual fisierul in meniul plugin. De aici, lucrurile sunt foarte asemanatoare cu o instalare directa din aplicatia WordPress.
Pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere pentru functionalitatea site-ului tau, poti consulta o agentie specializata in creare site web.